Verkiezingsdebat over asbestdaken

In aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten organiseerde rtvOost een aantal verkiezingsdebatten. Het onderwerp ’wonen’ was vrijdagavond 15 maart 2019 in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen het thema.

Twee onderwerpen stonden centraal. Asbestdaken op een aantal bestaande huizen en het tekort aan nieuwbouwwoningen.

asbestdaken

Over dat eerste item hield Gruttobewoner Leo Enthoven (rechts staand op de foto) een pitch. Hij pleitte voor een bijdrage uit de provinciale subsidiepot ’Kansen voor Overijssel’, gevuld met 210 miljoen euro, om dakvervanging financieel haalbaar te maken. Verduurzaming is een van de speerpunten van de subsidiepot. Hij betoogde dat op asbestdaken geen zonnepanelen gelegd mogen worden. Om eigenaren van dergelijke huizen in staat te stellen een bijdrage aan verduurzaming te leveren, door het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen op hun daken, moeten de asbestleien eerst vervangen worden.

Na zijn pitch vulde de vloer zich met Statenleden, kandidaat-Statenleden en enkele andere aanwezigen, onder wie enkele Gruttobewoners, voor een discussie. Aanwezigen konden via een app hun meningen kort doorgeven voor projectie op een scherm. Simon Dirk Terpstra van rtvOost (op de foto in het midden, met lichte broek) leidde de avond.

De discussie werd al snel breder getrokken naar het algemene probleem van dakvervanging, met name de hoge kosten. Een aantal mensen vond het redelijk als het rijk zou gaan meebetalen.