Subsidie vergt ’honderden miljoenen en die zijn er niet’

“Een ruime subsidieregeling voor de sanering van asbestdaken gaat honderden miljoenen vergen en die zijn er niet.” Deze uitspraak deed staatssecretaris S. van Veldhoven-van der Meer van Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) woensdag tijdens een overleg met de commissie IWO van de Tweede Kamer. Dat was een dag nadat haar asbest­daken­wet in de Eerste Kamer (EK) was weggestemd.

Een ruime meerderheid van de EK was om drie redenen tegen het wetsvoorstel: onbetaal­baar, onuitvoer­baar en dis­proportioneel.

De staatssecretaris wil met ’alle betrokken partijen’ overleggen over een nieuw asbest­daken­verbod ’dat op brede steun kan rekenen’. Die toezegging deed zij. Ze vertelde de commissie: “De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd en dat betreur ik echt heel erg. Het was in de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen. Nu ontbreekt de rechtsbasis voor een verbod. Dat is een lastige situatie. Ik ga met álle partijen om de tafel. Daar begin ik zo snel mogelijk mee. Vóór het einde van dit jaar wil ik de conclusies naar de Tweede Kamer sturen. Nu heerst onzekerheid in de markt en bij eigenaren.” Commissieleden vroegen haar met klem vóór de begrotings­behandelingen met een nieuw plan te komen, maar verder dan ’zo snel mogelijk’ was zij niet bereid te gaan.

De commissie was niet blij dat zij ’spontaan’ aan de Eerste Kamer een veel langere sanerings­termijn had toegezegd (2028 in plaats van 31 december 2024, met mogelijke uitzonderingen tot 2030) dan met de Tweede Kamer was afgesproken. Verder stelde de commissie vast dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer mede was gesneuveld ’door een gebrekkige tegemoetkoming aan de zorgen van huiseigenaren’.

De staatssecretaris liet zich niet verleiden tot uitspraken over mogelijke onderdelen van een nieuw plan (zoals de mogelijke kosten), waar commissieleden naar vroegen: “De kosten hangen samen met het nieuwe maatregelenpakket en met het antwoord op de vraag wie de kosten gaat dragen.” Ze maakte één ding duidelijk: “Mensen die het écht niet kunnen betalen, moeten we helpen.”