Verleiden

Verleiden Asbestdaken AsbestleienLet op! Geld lenen kost geld. De overheid schreeuwt dit al jaren van de daken. Gek genoeg níét van de asbestdaken. Integendeel. Van minister Van Veldhoven moeten ik en al die tienduizenden andere eigenaren van asbestdaken eerst aankloppen bij een commerciële geldhandelaar, zoals een bank of andere geldschieter. Als dat mislukt, kunnen we met de pet in de hand naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dat gaat een speciaal leningenfonds beheren, dat de regering al jaren aankondigt maar nog niet op poten heeft gekregen. Dus nu een poging ons tot geld lenen te verleiden.

Rijk, banken, provincies en gemeenten storten geld in de SVn-leningenpot. Die laatste twee op vrijwillige basis. Uitsluitend asbestdakeigenaren die bij een commerciële kapitaalverschaffer nul op hun rekest krijgen, kunnen bij het SVn voor een tweede kans gaan. Als ze in een gemeente wonen die niet meedoet aan ’het fonds’? Pech gehad! Dan kunnen ze collectief hun dak op.

Eerst wilde mevrouw Van Veldhoven met een nieuwe wet in de hand vervanging van asbestdaken gaan afdwingen. Dat ging niet van een leien dakje. De Eerste Kamer heeft die wet in juni 2019 verworpen: niet betaalbaar, niet haalbaar, niet proportioneel. Ik vond het knap dat onze dames en heren senatoren na maanden studeren, lezen, luisteren en discussiëren de kern tot die zes woorden wisten terug te brengen. Petje af! Geen speld tussen te krijgen, trouwens.

Toen nog staatssecretaris – inmiddels minister – Van Veldhoven was zwaar teleurgesteld. Ze gooit het over een andere boeg. Althans, dat probeert ze. Niet dwingen met een wet maar verleiden. Haar lokaas? Lenen! Ik adviseer elke eigenaar daar niet in te trappen. Leningen moeten we terugbetalen. Altijd.
Eigenaren, menigeen ver in de tachtig, zouden zich voor 25.000 tot 30.000 euro of meer in de schulden moeten steken. Omdat de overheid verlangt dat zij hun dak vervangen, om daarmee geblunder van de overheid in het verleden recht te zetten?

En ons Deventer clubje voor € 400.000,–. Slik.

Asbestvrije groet,

Verleiden

Website: Asbestleivrij.nl