Trekkeren

Hartenkreet van een medestrijder elders in het land: “Kan jij aan wat tractoren komen?” Zijn licht wanhopige boodschap was duidelijk. Want we kunnen brieven, nota’s en petities blijven schrijven tot we de blaren op onze vinger­toppen hebben. We kunnen doorgaan met praten, inspreken en uitleggen tot ook onze tongen overdekt zijn met blaren. Dat helpt onvoldoende. Maar kijk naar de boeren! Die gingen een middagje met hun trekkers het snelweg­verkeer ontregelen en picknicken op het Malieveld en voilà – de miljarden vlogen hen plots om de oren.

CO2, PFAS en stikstof zijn serieuze bedreigingen van ons milieu en onze gezondheid. Asbest is dat óók. Dus waarom heeft het kabinet voor de eerste drie problemen miljarden over voor een snelle oplossing en voor die vierde, asbest, geen euro? Daar kan ik met mijn burger­verstand niet bij.

’Asbestdakenwet’

In de aanloop naar de behandeling van de ’asbest­dakenwet’ door de Eerste Kamer (EK) hebben we met een aantal belang­hebbenden serieus onderzocht of een demonstratie in Den Haag haalbaar en nuttig zou kunnen zijn. Ik zag een Malieveld voor me, gevuld met duizenden eigenaren die allemaal een daklei of een stuk golfplaat meetorsten. In de voorbereiding stuitten we op twee problemen. Dat aantal van duizenden gingen we niet halen. Het moest op een doordeweekse dag en veel eigenaren moesten werken (kennelijk kunnen boeren zich zulke uitjes wél veroorloven). Ik vermoed dat dakeigenaren vooral aan de arbeid moesten blijven om een nieuw dak te kunnen bekostigen. Bovendien konden we niet aan voldoende asbestvrije leien komen.

Ja, asbesthóúdende leien zijn er genoeg. Alle eigenaren van daken belegd met asbest­houdende leien hebben er namelijk een aantal op een zolder of in de schuur als reserve. Daarbij speelde het probleem dat je volgens de huidige regels niks mag met die asbest­leien. Je mag ze ook niet weggeven, staat er letterlijk. Jammer, want ik had er gaarne een cadeau gedaan aan de EK toen we onze petitie gingen aanbieden.

trekkeren We kozen voor een asbestvrije lei, als modellei bij me achtergelaten door een leienboer, tuk op de levering van bijna 40.000 van die dingen voor onze nieuwe daken. Buurvrouw Titia besteedde een paar uur aan het graveren van de tekst

Wetsvoorstel 34675:
Burger arm, oorzaak Rijk
Den Haag, 26-03-2019

Het werd een prachtig kunstwerk. Samen met een doortimmerde petitie hebben we die aan de EK aangeboden. De EK verwierp het wetsvoorstel om drie redenen: niet haalbaar; niet betaalbaar; niet proportioneel. Een kernachtige samenvatting van de bezwaren die wij en een aantal maatschappelijke organisaties tegen het wetsvoorstel hadden opgeschreven.

Bedankjes

Wij waren hartstikke blij met die uitkomst. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven had – en heeft – het moeilijk met deze politieke nederlaag. Tot mijn grote verrassing bedankten in de weken na de stemming in de EK enkele fracties mij voor de informatie die ze van ons hadden gekregen.

De ervaring met de EK heeft mij gesterkt in mijn opvatting dat wij meer gebaat zijn bij het geschreven en gesproken woord en bij goed onderbouwde argumenten – en daarvan hebben we er héél véél – dan bij ludieke acties op of over de rand van wat maatschappelijk aanvaardbaar is.

Jullie zullen mij dus niet zien trekkeren naar de residentie. Alleen al vanwege de afstand Grutto Deventer – Malieveld Den Haag, volgens Google maps heen en terug 314 km met vermijding van snelwegen. Dat hele eind op een tractor met een wettelijke maximum­snelheid van 25 kilometer per uur …

Ik heb er geen trek in.

Asbestvrije groet,
gaat Leo trekkeren
Website: Asbestleivrij.nl