Oneerlijk

Wat is eerlijk, wat is oneerlijk? De meeste mensen die asbestkanker krijgen, gaan eraan dood. Statistieken en wetenschappelijke rapporten liegen niet. Minister Van Veldhoven wil terecht dat asbestdaken worden opgedoekt. Verreweg de meeste eigenaren van zo’n dak willen dat ook.

Hier en daar loopt er een rond die honderd procent zekerheid eist. Die verlangt wetenschappelijk onderzoek hoeveel dodelijke slachtoffers asbestdaken veroorzaken. Ik niet. Eén, twintig, honderd, duizend? Elke dode vind ik er een te veel.

Oneerlijk voor AsbestdakenHet lijkt me trouwens onmogelijk vast te stellen of iemand die over dertig jaar asbestkanker blijkt te hebben, zijn dodelijke vezels tijdens een bezoek aan onze buurt heeft binnengekregen, op de kaasmarkt in Alkmaar (ik noem maar wat) of gedurende een fietstocht door de omgeving van Goor. Daar heeft de asbestfabriek van Eternit jarenlang tonnen asbest staan verwerken. Asbestvezeltjes nestelen zich niet in longblaasjes getooid met een plaats-van-herkomst-stickertje.

De laatste tijd heb ik fijne contacten opgebouwd met eigenaren elders in het land: Alkmaar, Amsterdam, Dordrecht, Oostvoorne. We zijn het ermee mee eens dat onze asbesthoudende daken moeten wijken voor asbestvrije daken. In recente brieven aan de Eerste Kamer en tientallen instanties hebben we uitgelegd dat we ons positief en coöperatief opstellen, omdat we het gevaar van asbestdaken erkennen.

Het Rijk is tot 1993 het leggen van asbestleien als dakbedekking blijven toestaan, hoewel het Rijk al héél lang dondersgoed wist dat het om levensgevaarlijk spul ging *). Dat maakt het Rijk schuldig aan en verantwoordelijk voor het immense probleem van onze dakvervanging. Niet wij als eigenaren, dat is oneerlijk. Minister Van Veldhoven negeert die verantwoordelijkheid door ons te dwingen ons met leningen voor tienduizenden euro’s in de schulden te steken. Wij met onze buurt dus voor  400.000,–. Oneerlijk. Slik.

Asbestvrije groet,

Leo vindt het oneerlijk

Website: Asbestleivrij.n

*) Zie het nieuwsbericht uit 1976