Cowboys met zonnepanelen

Na Zonneplan in Zwolle heeft Zelfstroom in ’s-Hertogenbosch het zonnepanelen­vizier gericht op onze huizen aan de Grutto in Deventer. En op een aantal andere woningen in onze oude Hanzestad aan de IJssel. “Goed nieuws! Uw dak is geschikt voor zonnepanelen!” Met deze energie opwekkende zinnen verblijdde Zelfstroom kortgeleden een van mijn buren. Op het tweede uitroep­teken na zijn dat exacte kopieën van de eerste zinnen waarvan Zonneplan zich bedient. Toeval? Dat lijkt me niet.

Er zijn meer overeen­komsten. Als verleidings­truc bedienen beide zonnepanelen-­cowboys zich van een simpel en snel te doorlopen drie­stappen­plan. En van financieel lokaas. Corona kan onze economie naar de knoppen helpen, ons pensioen­stelsel staat op imploderen – geen nood! De opbrengst van zonnepanelen dicht elk financieel gat. Zo ongeveer.

Dakcheck

cowboysNet als Jos van Goor van Zonneplan deed, nodigt Bram Leijten van Zelfstroom potentiële klanten uit ’de dakcheck’ te doen. Ik heb zijn uitnodiging aangenomen. Na enkele muisklikken verscheen een Googlefoto van mijn woning op mijn computer­scherm; zie illustratie. Ik kon de dakleien bijna tellen. Iedereen die ’iets’ met daken doet, ziet meteen dat hier asbest­houdende leien liggen. En weet: van de overheid mogen daar al 27 jaar geen zonnepanelen op! Alle andere huizen in ons straatje hebben die leien óók.

Bram Leijten had op zijn eigen website kunnen zien welke soort dakbedekking onze vijftien huizen hebben. Als ’deskundige’ had hij móéten concluderen dat die

T O T A A L  O N G E S C H I K T

is voor het plaatsen van zonnepanelen. Bram heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Dat gold net zo goed voor Jos van Goor van Zonneplan; zie mijn column van 24 april.

Nog weer enkele muisklikken later was ik geen snars wijzer geworden. De resultaten van de dakcheck van Zelfstroom waren armetierig. De uitkomsten luidden letterlijk:

  • Ten opzichte van de zon: geen data
  • Dakoppervlak: 13 zonnepanelen
  • Hellingshoek: geen data

Het goede (wat heet) nieuws was, dat ik mocht bellen om een afspraak te maken voor een gratis advies.

Onfris

Professor Paul Frissen van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur heeft het functioneren van het Nederlandse asbest­stelsel onderzocht. Ik schreef er op 22 mei over. In zijn rapport gebruikt hij tig keer de term ’cowboys’, waarmee hij aangeeft dat een aantal spelers op de asbestmarkt het niet zo nauw neemt met de regels.

Als betekenissen van ’cowboy’ geeft het woordenboek ’veedrijver’ en ’vrijbuiter’. Die laatste met de toevoeging ’onconven­tionele zakenman’. Voor veel mensen is de negatieve benaming ‘cowboy’ sterker. Eerder onfris.

Je treft cowboys dus ook aan onder leveranciers van zonnepanelen. Met Zonneplan voorlopig als koploper. Die stuurde me wéér een ronkende uitnodiging Uw woning is geschikt en Met uw geschikte dak kunt u profiteren van de voordelen. Zonderplan lijkt me toepasselijker als naam.

Asbestvrije groet,
Leo Asbestleien
Website: Asbestleivrij.nl