In de media

Overijssel: vervang asbestdaken door zonnepanelen

13 januari 2020
Tubantia: De provincie Overijssel wil het vervangen van asbestdaken vlot trekken door dit te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Als stimulans stopt de provincie 6,25 miljoen euro in een nationaal fonds.
Lees het nieuwsbericht

Asbestsanering moet slimmer en goedkoper

17 december 2019
Vereniging Eigen Huis: De regering moet innovatieve methoden voor asbestsanering stimuleren, zodat veilige sanering mogelijk is tegen veel lagere kosten. “Het lijkt er op dat de saneringsbranche het gebruik van effectieve innovaties wil blokkeren”.
Lees het nieuwsbericht

Onnodig hoge kosten bij asbestverwijdering

17 december 2019
De Telegraaf: Huiseigenaren worden onnodig op hoge kosten gejaagd. SGP wil met CDA erkenning afdwingen van goedkopere manieren, die net zo veilig zijn.
Lees het nieuwsbericht

Eerste asbestsaneerder failliet

5 december 2019
De Stentor: Het Apeldoornse bedrijf “Asbest Problemen” is failliet, als gevolg van de stikstofcrisis. Maar ook omdat de asbestwet niet door de Eerste Kamer kwam. Particulieren kiezen er voor hun asbestdak te laten liggen.
Lees het nieuwsbericht.

Stadje ASBESTOS verandert z’n naam

29 november 2019
Trouw: Het Canadese stadje Asbestos is trots op zijn naam, maar verandert hem toch maar. De grootste asbestmijn ter wereld bezorgde de inwoners een ‘goede’ bron van inkomsten. Gevolg: longkanker komt er vaker voor dan in de rest van Canada. De mijn is nu gesloten.
Lees het nieuwsbericht.

Kan Eternit doodslag worden verweten?

17 november 2019
Trouw: Het functioneel parket moet besluiten of Eternit strafbaar is. Deze fabrikant maakte decennialang asbestproducten, terwijl het bedrijf wist dat asbestvezels dodelijk kunnen zijn.
Lees het nieuwsbericht

“Doodslag op industriële schaal”

16 november 2019
Trouw: Nabestaanden van acht asbestdoden hebben aangifte gedaan tegen Eternit. Dit bedrijf bleef jarenlang asbest produceren, ondanks bewijs dat asbest levensgevaarlijk is.
Lees het nieuwsbericht

Huiseigenaar kan geld lenen voor saneren asbestdak

14 oktober 2019
De Stentor: Het kabinet gaat mensen die van hun asbestdak af willen, financieel helpen. Via een fonds kunnen huizenbezitters straks geld lenen om het asbest veilig te laten verwijderen. Lees het nieuwsbericht
Het Rijk presenteert dit als een nieuwe aanpak: Lees het nieuwsbericht.
Maar Leo Enthoven geeft aan, dat het plan nauwelijks iets nieuws bevat. Lees Leo’s brief aan de Tweede Kamer

De angst voor asbest – verdwenen zorgen

29 juli 2019
Friesch Dagblad: Wat is er toch gebeurd met de angst voor asbest? Asbest werd tot in de jaren ’80 veel gebruikt. Maar asbestvezels kunnen longziekten veroorzaken. Er ontstond een klimaat waarin een asbestangst gecultiveerd werd, met een hele trits aan regels en voorschriften. Wat is er gebeurd waardoor de mening van volksvertegenwoordigers zo plotseling kon veranderen? Een onthullend onderzoek van TNO, met conclusie: asbest is minder schadelijk. Het risico is ‘veelal verwaarloosbaar’. Lees het bericht.

Boer haalt asbest in eigen tempo van ‘t dak

23 juni 2019
BN De Stem: De boer wil ook gewoon van zijn asbest af, hoor. Maar als het dak er goed bij ligt, is de noodzaak er niet om dat op korte termijn te doen. Lees het bericht.

Wacht met saneren

5 juni 2019
RTV Rijnmond: “Wacht het af, er is teveel onduidelijk”, zegt Rob Ekkers van de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen. “Als je nu begint met saneren, is er kans dat je naast de voorzieningen grijpt die eraan komen”. Lees het nieuwsbericht.

Asbestschade en verzekering

5 juni 2019
Consumentenbond: Hoe is asbestschade gedekt op je inboedelverzekering? Het kan erg duur zijn om asbest op te ruimen dat vrijkomt bij brand. En het bedrag dat je verzekering uitkeert is vaak niet voldoende. Na brand, storm of ontploffing vergoeden alle opstalverzekeraars het opruimen van asbestresten. Saneringskosten vallen meestal ook onder de dekking – vaak tot een bepaald maximum. Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen is asbestschade uit de dekking gehaald. De bond heeft een overzicht van alle verzekeraars en hun dekking bij asbestschade. Lees het artikel.

Voorlopig van de baan, maar nieuwe onzekerheid

4 juni 2019
De Stentor: Leo Enthoven is blij dat het asbestverbod voorlopig van de baan is. Maar hij vreest een nieuwe periode van onzekerheid voor eigenaren van asbestdaken. “Wat gaat er nu gebeuren? Er is nog steeds geen fatsoenlijke regeling”. Lees het nieuwsbericht.

  VERBOD OP ASBESTDAKEN IS VAN TAFEL

4 juni 2019
De Stentor: De Eerste Kamer verwierp vandaag het kabinetsvoorstel om asbestdaken te verbieden. Op het laatste moment probeerde de staatssecretaris het voorstel te verzachten door de invoering op te schuiven naar 2028, maar dat mocht niet baten. Lees het nieuwsbericht.

Onder andere ook gepubliceerd door:

RTV Oost: Het verzet tegen het asbestdakenverbod kwam onder andere uit Deventer. Bewoners van de Grutto vinden dat zij geconfronteerd worden met te hoge kosten. Het saneren van leien daken is veel duurder dan asbest-golfplaten, die vooral op agrarische panden liggen. Lees het artikel.

Radio Oost bracht het nieuws in de uitzending “Afslag Oost”, met drie interviews:
1. Inleiding; daarna interview met Harry Scholten, wethouder gemeente Hof van Twente:

2. Interview met Leo Enthoven, bewoner Grutto Deventer:

3. Interview met Annemieke Traag, gedeputeerde milieu Provincie Overijssel:

Beluister de hele uitzending van RTV Oost met nieuws en muziek (1 uur): Afslag Oost.

Teleurstelling over debat Eerste Kamer

29 mei 2019
RTV Oost: Met een goed gevoel naar het debat over de nieuwe asbestwet in de Eerste Kamer, maar teleurgesteld weer naar huis. Duizenden eigenaren van woningen met een asbestdak moeten de asbestverwijdering waarschijnlijk helemaal zelf betalen.

Asbestverbod noodzakelijk?

27 mei 2019
De Telegraaf: Deze week buigt de Eerste Kamer zich over de plannen voor een asbest­verbod. Maar het gezondheidsrisico van asbestdaken is veel kleiner dan gedacht. Dat roept de vraag op, of een verbod op deze daken noodzakelijk is. Lees het artikel.

Verbod op asbestdaken is krankzinnig

27 mei 2019
De Stentor: Het verbod op asbestdaken is onzinnig, zegt asbestdeskundige Jan van Willigenburg. Lees het artikel.

Eerste Kamer: verbied het asbestdak

27 mei 2019
Trouw: Gedeputeerden van Overijssel en Gelderland pleiten ervoor, dat de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel dat asbestdaken verbiedt. Lees het opiniestuk.

Asbestvrij binnen 6 jaar: niet haalbaar

27 april 2019
De Stentor: Geef de mensen meer tijd voor het asbestvrij maken van daken, betogen twee kamerleden van de SGP. Het verbod is onhaalbaar en onbetaalbaar. Politiek Den Haag lijkt doof voor de signalen uit het land. Lees het artikel.

Deventer college steunt eigenaren asbestdaken

3 april 2019
De Stentor:  In een brief aan de commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening van de Eerste Kamer vraagt het Deventer college van B&W om schadeloos­stelling voor vijftien huishoudens in Colmschate, als gevolg van de omstreden ‘asbestwet’.
Lees het artikel en lees de brief van B&W.

VEH pleit voor wijziging asbestdakenverbod

26 maart 2019
Vereniging Eigen Huis: In de huidige vorm is het asbestdakenverbod onuitvoerbaar. Vereniging Eigen Huis roept de Eerste Kamer op om niet met het wetsvoorstel in te stemmen. Eerst moet er een serieus plan van aanpak komen dat mensen ondersteunt, zowel met raad en daad voor de sanering van hun huis als met betaalbare financiële hulp. Lees het artikel.

Deventenaar hoopvol: Wet blijft niet ongeschonden

26 maart 2019
RTV Oost: Een petitie met drieduizend handtekeningen is aangeboden aan de Eerste Kamer, om de wet over asbestdaken tegen te houden. De indieners zijn hoopvol dat het wetsvoorstel wordt teruggestuurd naar de Tweede Kamer of de staatssecretaris. De kamerleden waren zeer begripvol voor het probleem. Lees het artikel en luister naar het interview. Ook de NOS plaatste een bericht over de petitie: Huiseigenaren vragen compensatie, evenals RTV Rijnmond: Bewoners vechten voor asbestvergoeding.

Bewoner Grutto overhandigt petitie aan 1e Kamer

25 maart 2019
RTV Oost: “Gelijke monniken, gelijke kappen”. Met die boodschap staat Leo Enthoven morgen in de Eerste Kamer in Den Haag. Om er een petitie aan te bieden namens bewoners die een asbestdak op hun koophuis hebben en die aanhikken tegen de hoge verwijderings­kosten. Die kosten zijn veel hoger dan bijvoorbeeld bij boeren, die ongeveer 45 procent van de kosten vergoed krijgen. “Dat willen wij ook”. Beluister de uitzending (het asbestnieuws start op 12:35) en/of Lees het nieuwsbericht.
Ook De Stentor bracht het nieuws over de petitie: “Dit is onrechtvaardig”. Lees het bericht.

Provincie verandert asbestbeleid niet

23 maart 2019
Tubantia: De provincie Overijssel is niet van plan haar beleid inzake asbest-opruiming te veranderen vanwege het recente TNO-rapport. Uit dat rapport blijkt dat de sanerings­kosten vaak niet in verhouding staan tot de risico’s. De provincie wil afwachten of er meer flexibiliteit komt in de regelgeving. De veiligheid van medewerkers staat voorop.
Lees het nieuwsbericht.

Vereniging Eigen Huis wil af van asbestverbod

23 maart 2019
EenVandaag / De Stentor: Het verbod op asbestdaken gaat te ver en moet worden teruggedraaid. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in EenVandaag. De vereniging zegt talloze noodkreten te ontvangen van woningbezitters die met torenhoge offertes worden geconfronteerd. De VEH wil een herbezinning van de asbestwet.
Bekijk de uitzending van EenVandaag en Lees het nieuwsbericht.

Asbest op daken in Overijssel groot probleem

16 maart 2019
RTV Oost: Het vervangen van asbestdaken is een financiële molensteen om de nek van bewoners. ‘t Gaat niet alleen om woningen. Er zijn ook achttien kerken in Overijssel met asbestdaken. Kosten daarvan: zo’n vijf miljoen euro. Dat bleek tijdens de vijfde meet up in het kader van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel. Lees het nieuwsbericht.

Eigenaren Groningse asbestdaken sturen noodkreet

12 maart 2019
RTV Noord: Eigenaren van woonboerderijen met asbestdaken in Groningen willen uitstel van de verplichting om daken vóór 2025 gesaneerd te hebben. Dat schrijven ze in een brief aan de Eerste Kamer. Ze voelen zich onevenredig hard getroffen.
Eén van deze eigenaren schat dat de asbestverwijdering € 200.000,– gaat kosten.
Lees het nieuwsbericht.

Hoe gevaarlijk is asbest?

11 maart 2019
TW (Techniek en Wetenschap). In de meeste gevallen – zoals het verwijderen van asbestdaken – zijn dure veiligheidsmaatregelen volstrekt overbodig. Dat is nu voor het eerst onderzocht. Het verwijderen van asbestdaken gaat € 3 miljard kosten. Dat geld kunnen we beter besteden. Hopelijk komt de Eerste Kamer nog op tijd bij zinnen.
Lees het volledige artikel.

Verwijdering asbestdaken: risico onmeetbaar klein

5 maart 2019
NOS. Bescherming tegen asbest is in veel gevallen overbodig. Het gebruik van extreme beschermingsmaatregelen is veelal onnodig. Nieuw wetenschappelijk onderzoek zet voor het eerst op een rij welke bescherming past bij verschillende asbestwerkzaamheden. De huidige praktijk is doorgeslagen. De asbestsector verdient veel geld aan de huidige strenge veiligheidsvoorschriften en jaagt ten onrechte angst aan.
Lees het artikel en Beluister de nieuwsuitzending. Lees ook het Onderzoeksrapport.

Colmschate moet asbest saneren. Rekening: 4 ton

19 Februari 2019
RTV Oost. Asbestdak vervangen? Dat kan zomaar € 400.000,– kosten voor Leo Enthoven en zijn buren in Colmschate. Leo hoopt via de Eerste Kamer een oplossing te vinden.
Lees het artikel en Beluister het interview.

Financiële zorgen door asbestsanering bij woningen

8 Februari 2019
MAX Vandaag met het programma Meldpunt. Slapeloze nachten bij woningeigenaren met asbest in hun dak. Wie gaat dat betalen? Verontruste gedupeerden in Rotterdam en DEVENTER aan het woord.
Bekijk en beluister het programma Meldpunt (het onderwerp asbest begint na 6 min. 52 sec.)
en/of Lees het artikel.

Asbestsaneerders vragen hoofdprijs en pot is leeg

21 Januari 2019
AVROTROS met het programma RADAR. Interview met iemand die voor € 5.000,– de golfplaten op zijn schuurdak heeft laten vervangen. Hij beklaagt zich erover dat hij € 367,– is misgelopen, omdat de subsidiepot leeg is. Dus waar praten we over met onze € 400.000,–?
Verder voert Radar een asbestdeskundige ten tonele, die kennelijk geen flauw benul heeft van het prijsverschil tussen asbestgolfplaten en asbestleien. Deze ‘deskundige’ beweert met een stalen gezicht dat € 20,– per m² een reële prijs is voor sanering.
Wij weten wel beter en hebben met kromme tenen gekeken naar dit pulpnieuws. Daarom willen we die uitzending niet aanraden. Maar als u toch wilt kijken: zie Radar gemist. Het rammelende asbestverhaal start na 23 minuten.

Asbest kosteloos opruimen

7 Januari 2019
RTV Oost met Hét verkiezingsprogramma van Overijssel. Asbest is een groot probleem in Overijssel … De overheid moet de kosten van het verwijderen … op zich nemen. Lees Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel (scroll een eindje naar beneden voor de tekst over asbest).

Voorzitter 1e Kamer uit zich over asbestdaken

25 december 2018
NPO radio1. Radio-uitzending Spraakmakers, met Ankie Broekers-Knol.
“Wie moet ‘t weer betalen …” en “degenen die dit asbestdak hebben … hebben niet iets gedaan dat niet mocht – nee, dat was toen het beste …”.

Beluister de hele uitzending op NPOradio1-gemist. Het gespreksfragment volgt na half elf (10:41:40 uur).

Asbestprobleem daken Grutto Oneven

6 December 2018
Drtv. Radio-interview met Leo Enthoven. Over het asbestprobleem van de woningen Grutto Oneven, die leien daken hebben. Beluister het interview.

Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar

28 November 2018
Vereniging Eigen Huis. Het verbod op asbestdaken is onuitvoerbaar, waarschuwt Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Eerste Kamer. De vereniging wil dat het asbestdakenverbod pas wordt ingevoerd als er oplossingen zijn voor de problemen waar huiseigenaren tegenaan lopen. Lees verder.
Zie ook: Brief VEH aan de Eerste Kamer.

Enorme tegenvaller asbestdaken Grutto

26 November 2018
Deventer Post. Een tegenvaller van zo’n vierhonderd duizend euro dreigt voor bewoners van de Grutto. Voor hen is het onmogelijk het geld voor de sanering op te hoesten. Lees verder.

Kosten en onwetendheid hinderen verwijdering

24 November 2018
NOS. Elf procent van de huiseigenaren weet of vermoedt dat ze een dak met asbest hebben. Zij moeten in actie komen. Maar veel huiseigenaren weten niet hoe ze dat moeten aanpakken, wie het asbest moet verwijderen, wat de rol van de gemeente is en wat het gaat kosten. Lees verder.

Eigenaar asbestdak draait op voor kosten sanering

17 November 2018
Trouw. Duizenden huizenbezitters met asbest in hun dak dreigen in financiële problemen te komen. Het kost nu tussen de € 150,– en € 250,– per vierkante meter om een dak te laten vervangen, terwijl dat twee jaar geleden maximaal € 160,– was. Lees verder.
Ook de website Vastgoedactueel publiceerde dit artikel.

Asbestdaken vrijgesteld van afvalstoffenheffing

16 November 2018
Nieuwe Oogst. Gesaneerde asbestdaken zijn per direct vrijgesteld van de afvalstoffenheffing. Een wetswijziging daartoe is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer bij een stemming over fiscale vergroeningsmaatregelen. Lees verder.

Particuliere huiseigenaren: kind van de rekening

25 September 2018
Binnenlands Bestuur. In de kruistocht van staatssecretaris Stientje van Veldhoven tegen de asbestdaken dreigen particuliere huiseigenaren het kind van de rekening te worden. Lees verder.

Financiële strop dreigt voor huiseigenaren

9 Juli 2018
De Stentor. De verplichte verwijdering van asbestdaken voor (het einde van) 2024 dreigt een financieel debacle te worden voor huiseigenaren met een dak van leien van asbestcement. Lees verder.

Politiek wil fonds voor asbestsanering

4 Juli 2018
RTV Oost. Politiek wil fonds voor mensen die asbestsanering niet kunnen betalen. Honderden gezinnen in de provincie komen in financiële problemen, verwacht men.
Lees verder. Zie ook de uitzending van rtvOost: Video rtvOost.

Asbestdak: negatieve impact op woningwaarde

30 Mei 2018
AM:web. Banken houden nu al rekening met de negatieve impact op de waarde van een woning als er sprake is van een asbestdak. De WOZ-waarde van de woningen zou de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. De aanwezigheid van een asbestdak is een issue bij het verstrekken van een hypotheek. Lees verder.