’Asbestdakenwet’ verworpen door de Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft vanmorgen de ‘asbestdakenwet’ verworpen (het wetsvoorstel dat een asbestdaken­­verbod door de overheid mogelijk had moeten maken). Tégen stemden de VVD, het CDA, de PVV, de PvdA en de SGP, samen goed voor 43 zetels. Vóór stemden D66, de SP, GL, ChristenUnie, PvdD, 50Plus, OSF en Lijst Duthler (32 zetels).

Formeel ging het om een aanpassing van de milieuwet. Daardoor zou de regering een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) kunnen uitvaardigen. Daarmee kan zij bepaalde asbest­toepassingen te verbieden, zoals asbesthoudende dakbedekking.

De voorstemmers lieten zich vooral leiden door het gezondheidsargument. Want asbest is potentieel gevaarlijk, asbestdaken zijn een potentiële bron van vrijkomende asbestvezels en die vezels vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid.

De tegenstemmers vonden deze ‘asbestdakenwet’ ’disproportioneel’: omdat het beoogde doel in geen verhouding staat tot het middel, omdat ’t onhaalbaar is (nog 80 miljoen vierkante meter asbestdak binnen een paar jaar verwijderen) en omdat ’t onbetaalbaar is (€ 1,6 miljard, op te brengen door de eigenaren).

Onzekere toekomst voor eigenaren

Veel dakeigenaren zullen opgelucht zijn dat het wetsvoorstel in deze vorm van tafel is. Tegelijkertijd gaan zij een onzekere toekomst tegemoet met sowieso een grote waardedaling van hun huizen. asbestdakenwet en zonnepanelenWant de daken zijn door de overheid feitelijk ’besmet’ verklaard, namelijk asbesthoudend.

Bovendien heeft de overheid het werken aan of met asbest verboden. Daarmee heeft de overheid het leggen van zonnepanelen op deze daken onmogelijk gemaakt.

Hoe gaat de staatssecretaris verder?

Een duidelijke afwijzing dus door de Eerste Kamer. Het is afwachten welke consequenties de verantwoordelijke staatssecretaris, mevrouw S. van Veldhoven, hieraan verbindt. Het is onwaarschijnlijk dat zij het wetsvoorstel simpelweg intrekt en het daarbij laat. Zij heeft immers voortdurend gehamerd op het gevaar van de asbestdaken voor de volksgezondheid. En dat veronderstelde gevaar is niet met de EK-stemming verdwenen.

Mogelijk geeft zij de voorkeur aan een heel nieuwe ‘asbestdakenwet’. Ook kan zij het huidige wetsvoorstel handhaven en dat vergezeld doen gaan van een helder, schriftelijk beleidsvoornemen om op de probleemgebieden haalbaarheid en betaalbaarheid met tastbare oplossingen te komen.asbestdakenwet

In beide gevallen doet ze er verstandig aan met eigenaren om de tafel te gaan zitten. Dat heeft ze tot nu toe geweigerd. Door met hen tot gezamenlijke oplossingen te komen, creëert ze draagvlak waar het tot nu toe aan heeft ontbroken.